Rýže

Rýže je obvykle spojována s Indií nebo Čínou, kde se pěstuje již několik tisíc let. Postupně se ale tato surovina rozšířila všude po světě a právě v Itálii se stala oblíbenou pochutinou a nezbytnou součástí pravých italských specialit. V naší nabídce rýží naleznete několik druhů, příchutí i speciální rýže pro děti. U rýže Arborio Riso vám navíc přinášíme recept na nefalšované a oblíbené italské rizoto.

Oblíbené italské rizoto se připravuje z rýže Arborio, která se pěstuje v oblasti Lombardie.

 

Pro přípravu pokrmů byste měli vědět, že existuje několik druhů rýže. Rýže Arborio je velmi kvalitní surovinou, která je esteticky vzhledná i po uvaření a neztrácí škrob. Perfektně se hodí na přípravu rizot. Druh Carnaroli je rýže, kterou rád použije každý začátečník v kuchyni. Díky vysokému obsahu škrobu se jen tak nerozvaří a chutná skvěle. Oblíbená je i rýže Parboiled, která je velmi bohatá na vitamíny a minerální látky. 

Chuť šafránu

Pro ochucení rýže, těstovin a masa se ve španělské, latinskoamerické, francouzské a orientální kuchyni používá šafrán. Ten kromě lahodné chuti, kterou dodá pokrmům, podporuje zažívání, malé dávky mají mírně afrodiziakální účinky. Je ale třeba dát si pozor na vyšší dávky, které vyvolávají překrvení vnitřních orgánů, bolesti hlavy.