S vinným octem se v největší míře setkáme ve středomoří, kde je velice oblíbený. Vyrábí se z vybraných odrůd červeného nebo bílého vína. Řadí se k účinným přírodním prostředkům, které bojují proti bakteriím, virům a plísním. Podporuje trávení, potlačuje bolesti hlavy a snadno si poradí i s akné. Můžeme říci, že vinný ocet skutečně kudy teče, tudy léčí a pomáhá. Rozhodně si tedy zaslouží místo na poličce ve vaší kuchyni.
Kvalita octa závisí především na kvalitě hroznů, z nichž je vyroben. Vyrábí se přímým biologickým kvasným procesem, při kterém dochází k přeměně alkoholu v kyselinu octovou. Podobně jako víno, mohou kvalitní vinné octy zrát v dřevěných sudech až několik let. Je tedy jasné, že se i vinné octy vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Záleží jen na vás, jakou kvalitu zvolíte.
Vůně, barva, exotika a především paleta pestrých chutí, to vše přináší pokrmům správně zvolené a použité koření a dochucovadla. K nejvzácnějším a nejdražším druhům koření patří bezpochyby šafrán. Jistě znáte úsloví „je toho jako šafránu“, které poukazuje na to, o jak vzácné koření se jedná. Šafrán dodá vašim pokrmům neobyčejnou vůni, chuť a krásnou žlutou barvu.