Risotto allo champagne
Suroviny:
• 400g rýže Arborio • 3 plátky másla • větší cibuli • 2 sklenky šumivého vína (šampaňské, prosecco nebo jiné šumivé víno) • sůl • hovězí vývar nebo bujónovou kostku • pepř • smetana • parmezán
Příprava:
Do většího kastrolu dáme 3 plátky másla a drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zpěnit. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme 2 sklenkami šumivého vína a mícháme. Osolíme, přidáme hovězí vývar nebo bujónovou kostku a vodu, postupně po naběračkách, a občas mícháme. Až je rýže uvařená, al dente - ne rozvařená, zhasneme, přidáme 2-3 plátky másla, dle chuti trochu pepře a 1/2 sklenice smetany, případně dle chuti trochu strouhaného parmezánu a zamícháme. Necháme v kastrolu pod pokličkou asi 3 min. odpočinout a hned podáváme.
Čas přípravy: 20- 25 minut
Porce: 4-5 osob